4 Arend Jinnes de Haan (1795-1880)
Arend Jinnes de Haan, ook wel Aan genoemd, wordt op 3 maart 1795 geboren in Twijzel. Dat blijkt uit het doopboek van de hervormde gemeente van Twijzel en Kooten. Zijn ouders zijn Jinne Durks de Haan en Lutske Arends Groenhof.
Als 19-jarige maakt hij samen met zijn broers Durk en Alle deel uit van de 5e compagnie, 7e bataljon Landstorm te Optwijzel, onder leiding van kapitein Wytze Binderts Cloosterman. Dit blijkt uit een bijlage in de roman It Jubeljier van Simke Kloosterman, een achterkleindochter van de genoemde aanvoerder. De schrijfster brengt deze lijst in verband met de uitbreiding van de dienstplicht door Napoleon in 1813. De landstorm was echter iets anders dan het leger. Ik heb de oorspronkelijke lijst nog niet gezien, maar vermoed dat het hier gaat om de Landstorm die in 1814 naar aanleiding van het ‘Reglement van algemene volksbewapening’ van december 1813 is opgericht. De Franse legers zijn dan al uit Friesland verdwenen, maar houden nog wel verschillende Nederlandse steden bezet.
Op 22 februari 1818 trouwt Arend in Buitenpost met de Trijntje Hendriks Zevenhuizen. Zij is in 1792 geboren in Lutjegast, als dochter van Hendrik Pieters Zevenhuizen en Saapke Pieters Schipper. Haar ouders wonen in Harkema Opeinde. Het dorpsgebied van Harkema Opeinde liep vroeger door tot vlak ten zuiden van Buitenpost. Ik heb sterke vermoedens dat ze in het uitsterste noordwesten van de polder Rohel woonden, vlak bij de Buitenpostmerfeart. De vader van Trijntje was arbeider van beroep, maar zat ook zes jaar gevangen in Leeuwarder vanwege veediefstal (zie elders op deze site, onder Vondsten).
Arend Jinnes de Haan is arbeider. Ik heb geen notariële akten gevonden waar hij in voor komt. Het echtpaar krijgt tussen 1819 en 1835 zes kinderen, allemaal geboren in Twijzel: Geert, Jenne, Lutske, Hendrik, Sape en Antje. Hendrik overlijdt jong. De overige zonen worden allemaal arbeider. De dochters trouwen met een arbeider en een koopman. In de volkstelling van 1830 woont het gezin in huis nummer 11 van Twijzel. Waar dat precies is, is me nog niet bekend.
Trijntje overlijdt op 2 april 1868 in Twijzel. Arend overlijdt twaalf jaar later (1880) in Eestrum. Waarschijnlijk woont hij dan in bij één van zijn kinderen. Hij wordt ruim 84 jaar.