Stamreeks Sake Wagenaar

3 Jan Jouwerts Wagenaar (1847-1919)

Mijn betovergrootvader Jan Jouwerts Wagenaar wordt op 21 september 1847 in Bergum geboren. Hij trouwt op 18 mei 1872 te Bergum met de tien jaar oudere Fintje Sjoerds van der Kloet. Zij is geboren op 21 september 1837 te Bergum, als dochter van Sjoerd Sakes van der Kloet (koopman en schipper) en Trijntje Pieters Wybersma (arbeidster). Als ze trouwen wonen ze allebei in Garijp. Jan, die dan boerenknecht is, woont dan al niet meer bij zijn ouders. Fintje is boerenmeid voordat ze trouwt. Jan Jouwerts zal het grootste deel van zijn leven arbeider blijven. Maar ik vermoed dat hij daarnaast ook zelf wel wat geboerd heeft. Uit de notariële archieven blijkt namelijk dat hij op 14 januari 1890 land huurt te Garijp (van Ype Jorna uit Blessum). En als hij overlijdt wordt hij veehouder genoemd. Het echtpaar is altijd in Garijp blijven wonen. Ze krijgen twee kinderen: Jouwert (1874) en Trijntje (1876). Trijntje trouwt later met Wierd Teyes Postma (arbeider en koster). Jan en Fintje overlijden allebei in 1919 te Garijp (Jan op 5 mei, Fintje op 6 augustus).
Het gezin van Jan Jouwerts Wagenaar en Fintje Sjoerds van der Kloet wordt ook vermeld in het bevolkingsregister van Tietjerksteradeel (1870-1879). Volgens deze bron zijn ze allebei Nederlands Hervormd. Hun twee kinderen worden gedurende deze periode geboren. Ze wonen op nummer 78 van Garijp. Voor hen woonde hier Andries Aarns Kooistra. Interessant zijn de aansluitende huisnummers. Op nummer 77 woont de wagenmakersknecht Hans Jacobs Stelwagen en op nummer 79 woont de arbeider Teije Wierds Postma (arbeider) met zijn vrouw Beitske Sybes Bloemhof. De dochter van Jan en Fintje trouwt dus later met de zoon van de buren.
Volgens een verhaal dat mijn grootvader aan mijn vader heeft verteld, heeft Jan Jouwerts Wagenaar ooit eens een ‘spook’ ontmaskerd. In de buurt van een kroeg verscheen ’s avonds iets dat achter de bomen langs bewoog. Steeds als dat gebeurde liep de hele kroeg leeg omdat de gasten bang waren. Mijn betovergrootvader was niet zo bang en heeft hier een eind aan gemaakt.

Jan en Fintje kunnen vrijwel niet schrijven. Ze zetten wel allebei hun naam onder hun huwelijksakte (zie afbeelding) en Jan ondertekent ook de geboorteakten van hun twee kinderen. Maar bij de huwelijken van Jouwert en Trijntje in 1899 zeggen ze allebei dat ze niet hebben leren schrijven.

Handtekeningen Jan Jouwerts Wagenaar en Fintje Sjoerds van der Kloet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.