Stamreeks Sake Wagenaar

1 Sake Wagenaar (1903-1977)

Mijn grootvader, Sake Wagenaar, wordt op 8 december 1903 onder Garijp geboren (in het gehucht Siegerswoude). In Garijp volgt hij ook de lagere school. Daarna werkt hij als boerenknecht in verschillende plaatsen (Garijp, Wartena, Warga, Wijtgaard, Tietjerk). Hij hoeft niet in militaire dienst, omdat hij wordt uitgeloot. Op 12 mei 1927 trouwt hij in Bergum met Lokke van der Meulen. Zij wordt op 5 juni 1904 in Drachten geboren, als dochter van de arbeider Andries van der Meulen en Antje Dijkstra. Vlak voor haar huwelijk werkt ze als dienstbode bij een boer in Boxum. Bij hun huwelijk is geen trouwfoto gemaakt. Ze zijn wel samen gefotografeerd bij het huwelijk van de zuster van Sake, op 27 september 1930 bij het stadhuis van Franeker.

s_wagenaar_en_l_vd_meulen
Sake Wagenaar en Lokke van der Meulen (1930)

Ze leerden elkaar kennen toen ze allebei in Siegerswoude (onder Garijp) bij een boer werkten. De boerderijen lagen vlak bij elkaar, dicht bij het arbeidershuisje waar de ouders van Sake toen woonden. Van de drie huizen zijn in 1977 foto’s gemaakt, ter gelegenheid van het 50-jarig huwelijk van mijn grootouders. De situatie ter plekke is door de aanleg van de Wâldwei sterk veranderd. Toen ik in 2011 de foto van het ouderlijk huis van mijn grootvader met een scanner sterk had uitvergroot, kon ik in de verte een boerderij met een rood dak zien. Met behulp van Google Maps, Google Streetview en een bezoek ter plekke vond ik zo de exacte locatie. Op de plek van het arbeidershuisje staat nu een nieuw huis (Sigerswâld 14). De twee boerderijen staan er nog wel (Sigerswâld 12 en Sigerswâld 16).

locatiessigerswald
Locaties Sigerswâld

Sake en Lokke wonen eerst vier jaar in Wijns, waar Sake als arbeider bij een boer werkt. Het huisje waar ze wonen staat bekend als het ‘Wraakhûske’.[1] Hier worden de eerste twee kinderen geboren. Daarna wonen ze nog een jaar in Oudkerk. Ook daar werkt Sake bij een boer. In mei 1933 gaan ze net buiten Rottevalle, aan de Terpsterwei onder Boelenslaan wonen (zie foto). Vanaf dat moment werken ze voor zichzelf, als veehouders. Ze krijgen nog vier kinderen. In mei 1969 stoppen ze met de boerderij en verhuizen naar Drachten. Daar blijven ze hun verdere leven aan de Westersingel wonen. Sake Wagenaar is 73 jaar als hij op 6 juli 1977 in Drachten overlijdt. Na het overlijden van haar man blijft Lokke van der Meulen op zichzelf wonen, tot ze op 5 juli 1990 op 86-jarige leeftijd overlijdt.

ImageBoerderij van Sake en Lokke Wagenaar aan de Terpsterwei onder Boelenslaan

Noten:

[1] In Wijns staan twee boerderijen naast elkaar. De ene boer bouwt een nieuwe schuur, die volgens de andere boer te ver naar voren staat, zodat zijn uitzicht wordt belemmerd. Als wraak laat hij een arbeiderswoning bouwen op een stukje grond dat hij bezit, vlak voor de ramen van zijn buurman. Op een gevelsteen staat: ‘Den eersten steen gelegd den 21 april 1900 door Pieter Doekes Bokma oud 5 jaar’. Inmiddels is dit huisje afgebroken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.