Stamreeks Aatje Annes Staphorstius

1 Aatje Annes Staphorstius (1770-1848)

In 1811 neemt Aatje Annes Staphorstius in Bergum voor haar kinderen de achternaam Wagenaar aan. Zij is dan weduwe van de wagenmaker Hendrik Siedses.

Aatje wordt op 19 februari 1770 geboren in Eestrum, als dochter van Anne Alderts Staphorstius en Eelkje Jouwerts. Op 25 februari wordt ze in de hervormde kerk van Eestrum gedoopt. In 1793 trouwt ze in Oostermeer met Hendrik Siedses. Het echtpaar woont eerst in Eestrum en later in Bergum. Ze krijgen vijf kinderen: Sieds (1793), Anne (1796), Jan (1799), Sjoukje (1803) en Jouwert (1806). Alle vijf zullen ze later een ambacht uitoefenen (wagenmakersknecht, schoenmakers­knecht, grof­smids­knecht en timmerknecht). Amper twee maanden na de geboorte van de jongste zoon Jouwert overlijdt Hendrik Siedses (7 maart 1806). Atje verdient daarna de kost als arbeidster of werkvrouw. Ze kan blijkbaar nauwelijks schrijven. Ze zet in 1829 namelijk wel haar naam onder de akte waarin ze toestemming geeft voor het huwelijk van haar zoon Syds, maar in 1836 bij het huwelijk van Jouwert zegt ze dat ze niet kan schrijven. Dat zou echter ook met haar ouderdom te maken kunnen hebben. Op 23 januari 1848 overlijdt ze in Bergum op 77-jarige leeftijd.

In tegenstelling tot de meeste van mijn voorouders hadden de voorouders van Aatje voor 1811 al een achternaam, al werd die niet altijd gebruikt. Dat er al zo vroeg sprake was van een familienaam komt doordat verschillende voorvaderen van Aatje predikant waren. Daardoor hebben ze ook wat meer sporen achtergelaten dan de meeste voorouders. Deze sporen leiden via Garijp, Workum en Leeuwarden naar Emden. Hierna wordt de stamreeks van Aatje Annes Staphorstius generatie voor generatie beschreven, te beginnen met haar vader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.