Weetjes

Enkele korte wetenswaardigheden.

(1)

De achternaam Wagenaar is afgeleid van een beroep. Hendrik Siedses was wagenmaker in Bergum. In 1811 – enkele jaren na zijn overlijden – nam zijn weduwe voor haar kinderen de achternaam Wagenaar aan.

(2)

Slechts enkele van mijn verre voorouders gingen naar de universiteit. Dr Suffridus Saarda studeerde en promoveerde aan de universiteit van Franeker. Uit zijn studietijd is een ‘album amicorum’ (=vriendenboek) bewaard gebleven (1604), met bijdragen van medestudenten, hoogleraren en andere notabelen. Later was Suffridus (=Sjoerd) advocaat aan het Hof van Friesland.

(3)

De achternaam Luimstra komt van Gooitzen Deddes Luimstra. Hij woonde in Augustinusga en was commies en procureur fiscaal (=aanklager voor het nedergerecht). Zijn achternaam is waarschijnlijk afgeleid van de plaatsnaam Luinjeberd. Uit processtukken zijn verschillende verhalen bekend waar hij een rol in speelt.

(4)

De achternaam Van der Meulen is in 1811 aangenomen door Bouwe Hylkes. Hij had een roggemolen in Drogeham. Bouwe Hylkes was afkomstig uit Lippenhuizen, waar veel van zijn voorouders molenaar waren. De generaties tussen hem en mijn grootmoeder woonden in Rottevalle, Houtigehage, Drachtstercompagnie en Drachten.

(5)

Vanuit Sint-Jacobiparochie werd in 1887 onder de naam Wagner een vertakking van de familie Wagenaar begonnen in Wisconsin (zie genealogie Wagenaar). Het is niet bekend of er nog nakomelingen van deze tak leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.