Stamreeks Sake Wagenaar

4 Jouwert Hendriks Wagenaar (1806-1884)

De jongste zoon van Hendrik Siedses, Jouwert Hendriks Wagenaar, wordt op 10 januari 1806 in Bergum geboren. Jouwert heeft zijn vader nooit gekend, want die overlijdt als hij nog maar twee maanden oud is. Volgens het certificaat voor de Nationale Militie had hij bruin haar en blauwe ogen. Verder had hij een ovaal gezicht, een rond voorhoofd en een ronde kin. Hij is in dienst bij de Eerste Afdeling van de Mobiele Friese Schutterij. Als hij op 30-jarige leeftijd trouwt is hij met onbepaald verlof en is hij timmerknecht van beroep.
Op 14 mei 1836 trouwt Jouwert in Bergum met Geeske Gaukes van der Meulen, die dan al zwanger is. Zij is op 2 april 1810 in Garijp geboren en dienstmeid van beroep. Haar ouders zijn Gauke Sybes van der Meulen en Saapke Jacobs. Haar vader was arbeider en haar moeder is arbeidster. Jouwert en Geeske hebben het niet ruim. Dat blijkt uit het ‘attest van onvermogen’ dat bij hun huwelijk wordt opgemaakt. Om aan te tonen dat ze niet in staat waren de kosten van het burgerlijke huwelijk te betalen, waren verklaringen nodig van bekenden. Als getuigen treden twee buren uit Bergum op. De ene buurman is de leerlooier Minnert Gerrits Staphorsius, een achterneef van Jouwert. De andere buurman is de schoenmaker Pieter Gerbens van Manen. De moeders van bruid en bruidegom zijn bij de huwelijkssluiting aanwezig. Ze ondertekenen de akte niet, omdat ze niet kunnen schrijven (maar in 1819 tekent Atje Annes nog wel voor het huwelijk van haar oudste zoon Sieds!). Ook Geeske kan niet schrijven. Onder de akte staan wel de handtekeningen van Jouwert (zie figuur) en zijn broer Anne.
handtekening_jh_wagenaar
Handtekening Jouwert Hendriks Wagenaar
Het echtpaar woont eerst in Bergum, maar tussen 1847 en 1850 verhuizen ze naar Garijp, waar ze beiden tot hun dood blijven wonen. Jouwert blijft vrijwel zijn hele verdere leven timmerknecht. Na hun verhuizing naar Garijp is hij korte tijd landbouwer, maar in 1853 is hij toch weer timmerknecht. Op 5 juni 1863 leent Jouwert Hendriks Wagenaar volgens de notariële archieven geld van Walle Tromp uit Bergum, in de vorm van een obligatie. Als hij op 21 mei 1884 op 78-jarige leeftijd overlijdt is hij nog steeds timmerknecht. Zijn vrouw Geeske overlijdt vier jaar later (13 december 1888). Ook zij wordt 78 jaar oud. Gedurende haar huwelijk oefent ze geen beroep uit, pas als alle kinderen getrouwd zijn werkt ze (soms) weer als arbeidster. Dat is ze in ieder geval als haar man overlijdt.


Geeske Gaukes van der Meulen

Jouwert en Geeske krijgen zeven kinderen: Hendrik (1836), Gauke (1839), Anne (1842), Andries (1844), Jan (1847), Atje (1850) en Sieds (1853). Ze blijven bijna allemaal in Garijp wonen. Alleen Hendrik vestigt zich in Suameer. De meeste zonen zijn arbeider. Gauke en Jan eerst ook, maar zij worden uiteindelijk veehouder. De enige dochter, Atje, wordt naaister. Het gezin van Jouwert en Geeske wordt beschreven in het bevolkingsregister 1870-1879 van Tietjerksteradeel. Hieruit blijkt dat Jouwert Nederlands Hervormd was en timmerman van beroep. Van de vier nog thuis wonende kinderen vertrekken er twee tijdens de periode. Hun zoon Jan, waar deze stamreeks mee verder gaat, is blijkbaar het huis al uit voordat hij trouwt. Het gezin woont op nummer 30. Op hetzelfde nummer staat nog een gezin ingeschreven. Misschien was het een dubbel huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.